El Festival REC 2017 supera els 3.000 espectadors i entra en un període de reflexió de cara al futur

La direcció destaca les bones xifres d’assistència a les projeccions d’enguany, que han mostrat 4 estrenes absolutes a l’Estat espanyol dins de les 11 pel·lícules en competició dins de la secció oficial Opera prima

Enguany creixen en importància les sessions professionals, que han comptat amb una massa social de més de setanta persones durant els dies del festival

Destaca la bona acceptació de les noves franges de projecció, entre les que sobresurten activitats com el MiniREC i les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo

Prop de 3.000 persones han gaudit de les projeccions de pel·lícules que han conformat el programa d’aquest Festival REC 2017 i, quan encara queda per finalitzar la jornada d’aquest diumenge, la direcció del festival estima que la xifra total d’assistents que han gaudit de la proposta cultural de l’edició d’enguany serà “superior a la d’edicions de l’any passat, per exemple”.

Els organitzadors del Festival REC 2017 destaquen la solidesa d’una programació que ha mostrat 11 òperes primeres a concurs i la tria d’un jurat especialitzat i d’àmbit internacional, que ha escollit ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, com a Millor opera prima en l’edició d’enguany del festival. En total, 11 òperes primeres han competit per endur-se aquest guardó, totes elles estrenes a Catalunya i 4 d’elles -‘SEVERINA’, ’CLUB EUROPA’, ’THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ’MANIFESTO’- estrena absoluta a l’Estat espanyol.

“Ha estat satisfactori veure cares conegudes entre el públic, però també moltes d’altres de noves i també registrar plens gairebé absoluts en projeccions de films que eren estrena i de creadors nous i també una aposta per la creativitat, el que demostra la bona salut d’un festival que aposta per arriscar i per la qualitat dels autors emergents, gràcies al suport d’una important massa social que espera les nostres propostes”, destaca el director artístic del Festival REC, Xavier García Puerto, que reitera que aquesta bona acollida manifesta “la bona salut d’un festival molt treballat i que aposta per oferir una programació diversa que sorprengui, commogui i captivi al públic”.

Això, segons la direcció del festival, també es reflecteix en la visita de programadors de tot Catalunya de cineclubs i d’altres festivals, que prenen les propostes del REC com a punt de partida per a conformar les seves respectives apostes.

Respecte a les noves apostes d’enguany -com el MiniREC i les Sessions Vermut ubicades al Teatret del Serrallo- Xavier García Puerto destaca “les bones xifres de noves apostes que pretenen marcar el caràcter ciutadà d’un festival que desitja aportar propostes cinematogràfiques de qualitat al conjunt de la família i apostar per la cultura al conjunt de la ciutat”.

D’altra banda, les propostes adreçades als experts del sector que ha programat el festival en l’edició d’enguany -One to One, Primer Test i Jornades Professionals- han congregat a prop de setanta professionals, que han tingut l’oportunitat d’exposar els seus treballs, aconseguir ajuda per a llançar les seves produccions al mercat o reflexionar sobre aquells temes que importen al conjunt de treballadors del camp de l’audiovisual.

Tot i que aquestes activitats tenen un reconegut relativament jove, el director artístic del festival destaca “els bons fruits d’aquesta proposta, que demostra el seu èxit amb la visita de Carla Simón, directora d’‘ESTIU 1993’, que ha tornat al REC amb la seva pel·lícula com a gran èxit de la temporada després d’haver visitat el festival fa dos anys, quan només era un projecte”.

“La bona acollida entre els professionals i el fet que cada cop més experts d’àmbit internacional visitin el festival i participin en aquestes jornades ens marca la bona salut d’aquestes trobades i també una de les línies de futur del REC”, destaca el director artístic del festival.

Repensar el REC és ara una de les apostes de futur del festival

De cara al futur, el director artístic del REC, Xavier García Puerto, destaca que els responsables del festival -que enguany ha celebrat la XVII edició- entren, després de les xifres optimistes i bones sensacions de la cita d’aquest 2017, “en un període de reflexió que implica avaluar la proposta que oferim ara mateix i centrar-nos en els punts forts i febles del festival per a oferir pròximes edicions cada cop millors”.

“Pensem que després de gairebé 5 anys mantenint una mateixa aposta que té xifres consolidades, ara s’obre un procés de repensar el festival per tal que segueixi desenvolupant-se per adaptar-se a les necessitats lògiques de creixement i també a les necessitats del conjunt de la ciutat”, avança el director del festival.

En aquest punt, Xavier García Puerto destaca com a principal debilitat del Festival REC la falta de suports institucionals “que estiguin a l’altura de la resposta ciutadana que cada any consolida el REC com una cita cultural de referència al Camp de Tarragona”.

Tots els premiats de l’edició d’enguany

A més a més de la distinció com a Millor òpera prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

Aquest és el cas de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran, que ha aconseguit el reconeixement del Jurat de la crítica, un film que aprofundeix en els secrets d’una família, que planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants.

En aquest cas, el Jurat de la crítica ha valorat la manera com el film “es transforma des del punt de vista estètic i narratiu, a partir de la presència d’un cos absent”, a més a més destaca la incursió en el gènere musical, “a través d’unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un encertat escenari laberíntic”.

D’altra banda, una estètica immersiva, un muntatge trencador i una estructura narrativa que manté a l’espectador totalment absort, a través d’una crítica social atrevida i justificada. Aquests són els arguments que esgrimeix el Jurat jove del Festival REC 2017 per premiar ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, de Bertrand Mandico.

A més a més, el Jurat jove també concedeix una menció per a ‘TESNOTA’, de Kantemir Balagov, una pel·lícula que relata les decisions d’una família al voltant del segrest d’un dels seus membres i, de la qual, el jurat ha reconegut el “treball del director i les actuacions memorables” del conjunt dels actors.

Per la seva banda, el públic assistent a les diferents projeccions del Festival REC 2017 ha optat per destacar el treball de Laura Mora a ‘MATAR A JESÚS’, una pel·lícula que explora els límits de la venjança i que ens parla de la història de la Paula, una noia que es topa amb l’assassí del seu pare i que ha d’aprendre a encarar el seu futur.

A més a més de les guanyadores, cal destacar la bona acollida de pel·lícules que no han estat premiades, però que han rebut una gran acollida per part del públic i han registrat ple absolut a la sala, com la proposta ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’, de Gustavo Salmerón, una comèdia documental familiar que va captivar el públic i ‘MANIFESTO’, que mostra a l’actriu Cate Blanchett en tretze rols diferents.

El Jurado internacional escoge ‘LOS PERROS’ como Mejor opera prima del Festival REC 2017

Este largometraje de Marcela Said ubica el foco en la relación entre una mujer casada y un ex coronel de Pinochet y consigue la distinción de mejor primer largometraje en la edición de este 2017. El Jurado internacional también hace una mención en ‘LES GARÇONS SAUVAGES’ por su fuerza visual.

El Jurado de la crítica distingue la película  ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran

Por su parte, el Jurado joven destaca la creatividad y potencia de ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, con mención para ‘TESNOTA’

El Premio del público recae en ‘MATAR A JESÚS’

Solidez narrativa y actoral para una película que trata un tema tan complejo como los ecos que aún resuenan de la dictadura en la sociedad chilena. Este es el eje central de ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, el fillm que se lleva por el premio del Jurado Internacional como Mejor opera prima en la edición del Festival REC 2017.

Con la mano firme en la dirección, unos actores en estado de gracia y una serie de cuidadas alegorías visuales, Marcela Said construye un filme en el que teje un universo que atrapa al espectador y que lo atrapa, de la misma forma en que la protagonista -Mariana- se ve envuelta en una trama desconocida para ella cuando profundiza en el universo de su instructor de equitación, Juan, un ex oficial de caballería conocido como el Coronel que está siendo investigado por abusos de derechos humanos.

“Este año escoger la película ganadora ha sido complicado, debido a la calidad y variedad de las 11 películas a competición”, destaca el Jurado Internacional, que desde el martes 5 de diciembre ha podido visionar todas las candidatas a mejor ópera prima, cuatro de las cuales -‘SEVERINA’, ’CLUB EUROPA’, ’THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ’MANIFIESTO’- han podido ver por primera vez el conjunto del Estado español en el marco de REC 2017. el resto de largometrajes a concurso estrenaban por primera vez en Catalunya.

Del mismo modo, los miembros del Jurado Internacional han decidido otorgar una Mención especial en ‘LES GARÇONS SAUVAGES /THE WILD BOYS’, de Betrand Mandic, para reconocer la labor de creación “de un universo cinematográfico onírico y sensual y una mirada desinhibida sobre el concepto de género”.

El Jurado de la crítica distingue ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran

Además de la distinción como Mejor ópera prima, el Festival REC de este año cuenta con más películas que han visto galardonada su propuesta original, valiente y arriesgada.

Este es el caso de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ de Vladimir Duran, que ha conseguido el reconocimiento del Jurado de la crítica, un filme que profundiza en los secretos de una familia, que plantea diversas cuestiones a través de una narrativa que mantiene numerosos interrogantes.

En este caso, el Jurado de la crítica ha valorado la forma en que el filme “se transforma desde el punto de vista estético y narrativo, a partir de la presencia de un cuerpo ausente”, además destaca la incursión en el género musical, “a través de unas canciones e imágenes de archivo que evocan la historia familiar en un acertado escenario laberíntico”.

El Jurado joven reconoce ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’

Una estética y montaje rompedores y una estructura narrativa que mantiene al espectador totalmente absorto, a través de una crítica social atrevida y justificada. Estos son los argumentos que esgrime el Jurado joven del Festival REC 2017 por premiar ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, de Bertrand Mandico.

Además, el Jurado joven también concede una mención para ‘TESNOTA’, de Kantemir Balagov, una película que relata las decisiones de una familia en torno al secuestro de uno de sus miembros y, de la que, el jurado ha reconocido el “trabajo del director y las actuaciones memorables” del conjunto de los actores.

‘MATAR A JESÚS’ se lleva el Premio del público

Por su parte, el público asistente a las diferentes proyecciones del Festival REC 2017 ha optado por destacar el trabajo de Laura Mora en ‘MATAR A JESÚS’, una película que explora los límites de la venganza y que nos habla de la historia de Paula, una chica que se topa con el asesino de su padre y que debe aprender a encarar su futuro.

Los espectadores que deseen recuperar las películas escogidas como Mejor ópera prima 2017 -‘LOS PERROS’- y el Premio del público, tienen la ocasión de disfrutar de nuevo en la Antiga Audiència de Tarragona. La sala proyectará ‘LOS PERROS’ a las 18 horas del domingo y ‘MATAR A JESUS’ a las 20 horas, en lo que es una nueva ocasión para disfrutar de nuevo de algunos de los filmes que han tenido más repercusión en la edición de este año.

EL FESTIVAL REC 2017 REÚNE MÁS DE 70 PARTICIPANTES EN LAS JORNADAS PROFESIONALES

Cerca de 70 profesionales de diferentes ámbitos de la industria cinematográfica -directores, guionistas, actores, productores, técnicos y críticos- han participado en las diferentes propuestas de jornadas profesionales que durante estos días 6, 7 y 8 de diciembre se han llevado a cabo en el Festival REC 2017, en diferentes espacios de Tarragona.

De este modo, además de la proyección de filmes a concurso y óperas primas internacionales y de los actos de carácter ciudadano que acercan el cine a toda la familia, el Festival REC consolida el crecimiento de las propuestas dirigidas a aquellos profesionales que trabajan en el ámbito del audiovisual, facilitando la incorporación de nuevas películas dentro de los circuitos comerciales y reflexionando y profundizando sobre aquellos temas que más preocupan a los profesionales del sector.

Este año, la propuesta de encuentros profesionales se concreta con citas como las conversaciones One to One, el Primer Test y sus distinciones a películas en fase final de postproducción y la sesión Las Mujeres en la Industria Audioviual Europea, que ha puesto de manifiesto cuál es el papel de la mirada femenina en el conjunto de la industria audiovisual.

Este año, las jornadas profesionales del Festival REC 2017 cuentan con la participación de profesionales y expertos de ámbito internacional, como Pamela Pianezza (periodista especializada en cine, fotógrafa y programadora de cine), Vassillis Economou (crítico cinematográfico), Mira Staleva (productora y directora del Festival Sofía IFF), Xavier Henry Rashid (fundador y director de la agencia Film Republic), Francine Raveney (productora ejecutiva y consultando) y Valeska Neu (agente de ventas).

Citas profesionales

Tras el éxito de ediciones anteriores, el Primer Test celebra este año la cuarta edición y, este 2017, la sección ha vuelto a acoger las sesiones de asesoramiento de aquellos proyectos que se encuentran en fase de postproducción y que reciben el asesoramiento de agentes audiovisuales internacionales.

En esta ocasión, durante las jornadas que se han celebrado los días 6 y 7 de diciembre en la Casa Juan Miret, distribuidores, programadores y agentes de ventas han ofrecido su ayuda y valor profesional a los directores y productores, para favorecer el éxito y la entrada en el mercado internacional de las obras participantes. Además, los participantes también han tenido ocasión de tomar parte en las sesiones One to One con los expertos para recibir asesoramiento sobre sus producciones.

Además -y gracias al apoyo de patrocinadores como Catalan Films y Eclair en las jornadas- los participantes de la edición de este año del Primer Test han recogido premios por su labor, que se traducen en apoyo para el etalonaje de color y entradas para asistir al International Film Festival Rotterdam para concertar citas profesionales con expertos. La entrega de los galardones a estas producciones se llevó a cabo este jueves por la tarde en el Antiguo Ayuntamiento de Tarragona.

El papel de la mujer en la industria audiovisual europea

Las jornadas profesionales de este año se han llevado a cabo este viernes, 8 de diciembre, en el Espai Turisme y han querido plantear diferentes cuestiones en torno a la presencia, representación y visibilidad de las mujeres en la industria audiovisual europea. Un tema que no es nuevo pero que, ante la desigualdad persistente, pero también el empuje y el talento de las creadoras, pide ser reevaluado. Con este objetivo, un conjunto de expertos y profesionales internacionales y de nuestros entornos productivos cercanos han aportado su análisis y experiencias en diferentes mesas temáticas.

De este modo, el Festival REC 2017 consolida su compromiso con la creación y comisariado de las mujeres en el audiovisual, un vínculo que arranca de querer contrarrestar la discriminación provocada por el machismo arraigado en nuestras instituciones y sociedad y que ya ha tenido reflejo en los criterios de programación del festival y al ciclo de proyecciones ‘WOMEN ON FIRE’, bajo el mismo título que las jornadas, ha precedido la edición de este año.

Patrocinadores y colaboradores

El Festival REC 2017 se lleva a cabo gracias a las aportaciones de los patrocinadores que han ayudado a hacer posible el Festival REC 2017, como el Ayuntamiento de Tarragona, la Generalitat de Cataluña, el CaixaForum, la Diputación de Tarragona, Palacio Ferial y de Congresos de Tarragona, Consejo Comarcal del Tarragonès, Servicio de Desarrollo Empresarial ICEC, Catalán Films, URV, así como el proyecto europeo WRAP !.

Además, el festival cuenta con el apoyo de Acción Cultural Española (AC /E) que, gracias al Programa para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE) en la modalidad de visitantes, permite la visita de profesionales extranjeros, que evalúan y disfrutan de primera mano de las producciones del festival.

Además, el Festival REC 2017 también cuenta con la colaboración del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero y la Asociación Catalana de Críticos y Escritores Cinematográficos (ACCEC).

La jornada professional también hace referencia a las mujeres en el ámbito audiovisual

Las jornadas profesionales de este año del Festival REC 2017 quieren plantear diferentes cuestiones relacionadas con la presencia, representación y visibilidad de las mujeres en la industria audiovisual europea. Un tema que no es nuevo pero que, ante la desigualdad persistente, pero también la empuja y el talento de las creadoras, pide ser reavaluado.

Con este objetivo, un conjunto de expertas y profesionales internacionales y de nuestros entornos productivos cercanos aportaran sus análisis y experiencias en diferentes mesas temáticas.

La trobada se realizará en el Espai Turisme i, entre otras, asistiran:

  • Francine Raveney, fundadora, ex-directora y jefa de investigación de EWA (European Women’s Audiovisual Network).
  • Marla Jacarilla, artista plástica y crítica audiovisual, co-editora de Contrapicado.
  • Carla Sospedra, productora a Miss Wasabi Films (productora de Isabel Coixet) y directora de vídeos musicales.
  • Anael Snoëk, actriz de “Les Garçons Sauvages” (se podrá ver en el REC 2017).
  • Franziska Hoenisch, directora de “Club Europa” (se podrá ver en el REC 2017).
  • Valeska Neu, sales agent y distribuidora a través de la companyia Films Boutique.
  • Mira Staleva, programadora y vice-directora Sofia IFF, además de jefa del mercado de co-producción del mismo.

Películas para toda la familia y talleres

Proyección de filmes escogidos expresamente para disfrutar en familia. Esta es la propuesta que plantea el ciclo de actividades MiniREC, que certifica la estrecha colaboración del Festival REC con el Minipop. Este año, el MiniREC ha seleccionado películas dirigidas no solo a los niños y que cuentan con una propuesta artística y de calidad que cautivará a todos.

En esta línea, los actividades de este nuevo ciclo -novedad de este año- del Festival REC 2017 ya han comenzado, entre ellas los proyecciones de cine familiar y en los talleres.

“La idea parte del concepto de Propuestas como el Minipop, que compagina cultura y ocio para toda la familia, que han querido aplicar al REC de año”, confirman desde la organización del festival, a la vez que añaden que “hemos cogido la propuesta de cine familiar que durante varios años ya proponía el festival y lo hemos ampliado, tomando el conjunto de la programación aquellas opciones que poden gustar a grandes y pequeños, para compartir la experiencia de disfrutar de películas de calidad y que huyen de los estándares del cine de este tipo”.

En esta línea y domingo 10 de diciembre a las 16 horas (Antigua Audiencia) el MiniREC proyectará el largometraje EL MALVADO ZORRO FEROZ, de Benjamin Renner y Patrick Imbert, que ha estado preseleccionada en los Oscar como Mejor Película de Animación y ganadora de la edición presente de los César en la misma categoría.

Por último, destacar que el MiniREC de año també incluye diversos talleres que se llevarán a cabo durante las proyecciones de películas destinadas a público adulto, por lo que a los más pequeños tendrán una alternativa de ocio alrededor de la cultura en el mismo tiempo que los grandes disfrutan de las propuestas del festival. Este acto se lleva a cabo con la colaboración de Tecletes y la próxima sesión se celebrará el domingo 10 de diciembre a las 16 horas, también en la Antigua Audiencia.

Fotos de Jaime Rojas

El Festival REC enceta la XVII edició destacant el seu caràcter ciutadà i obert al món a través de les 11 òperes primeres internacionals a concurs que s’hi podran veure

-L’obertura internacional de la XVII edició, que s’allargarà fins al diumenge 10 de desembre, es va dir a terme a les 22 hores, amb la secció MY FIRST TIME, que va incloure la projecció de la primera obra de Pere Portabella

-Membres de l’organització del festival i de l’Ajuntament van destacar el caràcter universal d’una trobada cultural que enguany destaca el seu paper ciutadà i de referència en el programa cultural de ciutat ampliant espais a Tarragona

-Durant aquesta setmana, el Festival REC 2017 oferirà un programa fidel a les òperes primes, amb la projecció de primeres pel·lícules valentes i arriscades de directors d’arreu del món i projectaran un total d’11 pel·lícules a concurs -totes estrena a Catalunya- 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Espanyol

L’Antiga Audiència de Tarragona va oferir, aquest passat dimarts 5 de desembre, l’acte inaugural de presentació de la XVII edició del Festival REC, en el que va ser una nova ocasió de retrobar-se amb el públic de la ciutat i oferir un recull de les òperes primes de diversos autors d’arreu del món als espectadors de la ciutat.

En aquesta primera trobada oficial de la XVII edició -i després d’uns dies d’actes previs que ja han captat l’atenció dels espectadors- els organitzadors van voler posar en relleu la doble dicotomia que mou el festival que, d’una banda, consolida el seu caràcter internacional a través de les òperes primes a concurs que fan un retrat de les produccions cinematogràfiques més arriscades del panorama internacional i que, de l’altra, consolida el seu paper com a proposta de cinema a la ciutat, adaptant-se a nous espais de Tarragona per tal d’arribar cada cop a més públic.

L’organització del Festival REC 2017 va destacar el valor de posar en marxa una nova edició d’aquesta cita amb el cinema, que ja és una tradició del panorama cultural tarragoní, que alhora un punt de trobada al món professional del cinema nacional i internacional i que manté l’aposta de programar a Tarragona “el millor cinema sense haver d’anar gaire lluny i que demostra que Tarragona respira cultura en tots els seus espais”.

L’organització va posar en relleu, entre altres, les noves iniciatives que neixen amb l’edició d’enguany, com les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo, el MiniREC o EngegaR, que conviuen amb apostes com les trobades amb professionals, el cicle WOMEN ON FIRE i la projecció d’òperes primes a concurs.

A més a més, es va dedicar la projecció del migmetratge que enguany ha protagonitzat la secció MY FIRST TIME i la inauguració del festival -el primer treball de Pere Portabella titulat ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’– a l’artista i pianista de Vinaròs Carles Santos, desaparegut recentment, qui es va encarregar de l’apartat musical d’aquesta producció.

Per la seva banda, la tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria va assistir a l’acte inaugural del festival i va destacar que el Festival REC és “un referent a la ciutat i a fora, que s’ha guanyat el títol de festival de qualitat”. A més a més, la representant municipal va subratllar dos dels eixos que mouen la programació d’aquesta edició de 2017, com són l’atenció al paper de les dones en el món del cinema -a través de la secció WOMEN ON FIRE i les jornades professionals- i les sessions MINIREC, una de les novetats d’enguany, adreçada al públic jove i infantil.

El Festival REC 2017 aprofundeix sobre l’obra de Pere Portabella

La inauguració oficial del Festival REC 2017 es va dur a terme, com és habitual, amb l’opera prima d’un autor ja consagrat.

Enguany la proposta MY FIRST TIME ha comptat amb la projecció de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, la primera obra del director català Pere Portabella, que data de l’any 1967 i que compta amb un guió elaborat per Joan Brossa. Enguany se celebra el 50 aniversari d’aquest migmetratge i el Festival REC li ha volgut retre homenatge amb la seva projecció per estrenar oficialment l’edició d’aquest 2017.

A més a més, durant els dies 5 i 6 de desembre s’han pogut veure les pel·lícules ‘INFORME GENERAL’ (Auditori CaixaForum, 18h) i ‘INFORME GENERAL II’ (Antiga Audiència, 16h), dues propostes de Portabella que retraten la transició democràtica, les primeres mobilitzacions ciutadanes i la seva evolució amb el pas dels anys, fins a finalitzar amb el col·lapse econòmic de 2008 i les protestes del 15M.

Dades biogràfiques sobre Pere Portabella i la seva obra

Sobre ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’

En aquest migmetratge que els espectadors de la inauguració del Festival REC 2017 han pogut veure a l’Antiga Audiència de Tarragona, Portabella es planteja la recerca d’una nova narrativa, renunciant a la fórmula institucional de producció: el cànon aristotèlic com l’eina perfecta, eficaç i més adequada per als productors i avalada per l’èxit massiu d’assistència de públic a les sales de cinema.

Per aquest motiu, Portabella va recórrer a un poeta, Joan Brossa, per a elaborar el guió d’aquest primer treball, que va utilitzar com a estructura narrativa les normes tècniques del cinema publicitari. Aquest primer film de Portabella seria impensable sense la poesia de Joan Brossa.

Sobre Pere Portabella: notes biogràfiques

Des dels anys seixanta, Pere Portabella manté un compromís polític amb tots els moviments de rebuig a la dictadura del general Franco, reivindicant les llibertats democràtiques individuals i col·lectives inherents en un estat de dret.

Portabella va ser escollit senador en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. Va participar en la comissió per a la redacció de l’actual Constitució Espanyola. L’any 1980 va ser elegit diputat al Parlament Autonòmic de Catalunya fins al 1988. L’any 1999 és distingit amb la Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que pot rebre una persona per part de les institucions de la Generalitat de Catalunya. Des de 2001 presideix la Fundació Alternatives.

Com a cineasta, Pere Portabella ha mantingut una presència rellevant en l’àmbit del cinema del nostre país durant més de cinc dècades. Amb la seva productora Films 59, va impulsar algunes de les produccions emblemàtiques del cinema espanyol: ‘Los Golfos’ de Carlos Saura (1959), ‘El Cotxet’ de Marco Ferreri (1960) i ‘Viridiana’ de Luis Buñuel (1961).

A través de la mateixa productora i com a realitzador dirigeix ​​les seves pròpies creacions, unint l’herència de la cultura d’avantguarda amb els llenguatges de ruptura. Les seves pel·lícules ‘Vampir-Cuadecuc’ (1970) i ​​‘Umbracle’ (1972) constitueixen intervencions radicals en les institucions cinematogràfiques i artístiques.

Un llarg parèntesi, marcat per la seva dedicació a l’àmbit polític-institucional durant l’anomenada transició, hi ha entre ‘Informe General I’ (1976) i la recuperació de la seva pràctica com a cineasta i productor fins al dia d’avui.

Tret d’inici a un festival que s’allargarà fins al 10 de desembre, amb 11 estrenes a concurs

L’acte d’aquesta nit inicia el tret de sortida a un Festival REC 2017 que es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes i arriscades de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb 11 pel·lícules, 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Espanyol.

Estrenes absolutes al conjunt de l’Estat Espanyol que es podran veure al Festival

SEVERINA’ (6 desembre, 22h), que duu el regust de Borges, Cortazar i l’amor per la literatura a la pell; ‘CLUB EUROPA’ (7 desembre, 20h), és un mirall que posa el vell continent davant les seves contradiccions; la desconcertant ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 desembre, 22h) que qüestiona la visió que tenen sobre nosaltres els nostres éssers estimats i, finalment, ’MANIFIESTO’ (8 desembre, 18:15h), una proposta en la qual el públic tarragoní podrà gaudir, en exclusiva, de la incommensurable Cate Blanchet interpretant 13 papers diferents en una pel·lícula que canvia en cada seqüència.

El 2001 les seves pel·lícules passen a formar part del fons artístic del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). El 2002 és convidat com l’únic artista espanyol a la Documenta 11 que se celebra a Kassel. El 2003 el Centre George Pompidou de París li ret homenatge i adquireix per al seu fons la pel·lícula ‘Nocturn 29’.
També ciutats com Filadèlfia, Baltimore, Chicago, Nova York, exhibeixen les seves pel·lícules en cicles i exposicions, així com el Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires i la 42 Mostra Internacional del Nou Cinema de Pesaro que van programar el 2006 sengles retrospectives.

Durant l’estiu de 2008 els quatre curtmetratges sobre Joan Miró realitzats per Pere Portabella durant els anys 70, formen part d’una exposició titulada ‘Miró: Tierra’, organitzada pel Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid. També l’any 2008 Portabella roda ‘Mudanza’, un homenatge a Federico García Lorca.

Estrenes a Catalunya que completen l’elenc d’òperes primes d’enguany

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival són ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 desembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 desembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 desembre, 20h), ‘LOS PERROS’ (7 desembre, 18h) , ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 desembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 desembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ (8 desembre, 22h / 9 desembre, 12 h al Teatret del Serrallo).

Segueix el cicle ‘WOMEN ON FIRE’

A banda d’aquest conjunt de propostes, el programa d’enguany del Festival REC 2017 també s’eixampla per oferir més noves produccions que s’inclouen dins del cicle WOMEN ON FIRE, que agrupa primeres pel·lícules de realitzadores que destaquen per la seva qualitat.

Entre les que opten a premi i que es projectaran durant els dies del festival a l’Antiga Audiència cal destacar ‘MATAR A JESÚS’, ‘LOS PERROS’, ‘CLUB EUROPA’ i ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’, que mostren amb força que una pel·lícula dirigida per una dona no vol dir exclusivament ‘temàtiques sobre dones’, i poden anar més enllà tractant multitud de temàtiques.

Un festival ciutadà i de referència

El festival es consolida com a espai de presentació i descoberta de novetats fílmiques, d’altaveu per als nous creadors i presentació en exclusiva per al públic tarragoní de títols que seran notícia.

Durant aquest 2017, la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibilitza que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada.

Així, enguany es consoliden els espais professionals (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Professional – Les Dones en la Indústria), que són focus imprescindibles per als nous creadors, després de consolidar pel·lícules que han tingut un llarg recorregut, com ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. A més, en la present edició es posa un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball.

En el programa també destaquen aquelles sessions en les quals es vol arribar a nous públics. Per exemple, opcions com les Sessions Vermuts o el MiniREC situen el festival com una proposta per a tota la família. Tot plegat conforma un esdeveniment més ciutadà i de referència.

Patrocinadors i col·laboradors

El Festival REC 2017 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival REC 2017, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!.

A més, el festival compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) que, gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants, permetrà la visita de professionals estrangers, que avaluaran i gaudiran de primera mà les produccions del festival.

A més a més, el Festival REC 2017 també compta amb la col·laboració del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

Els autors de Tarragona es mostren al REC 2017

Un any més, el Festival REC acull les projeccions dels autors de Tarragona, un espai que serveix per a donar a conèixer les petites perles de realitzadors i realitzadores locals i que enguany ha comptat amb una selecció molt diversa de peces.

Les peces que s’han mostrat aquest dilluns 4 de desembre són:

-‘THE FALLING WOMAN’, d’Alberto Pérez-Mora & Marta Arjona (7’)
-‘ZERRAUTS’, de Ramón Hernández (13’)
-‘X,’ Raquel Choy (9’)
-‘NOVEMBRE 2017’, d’Arnau Artigas, Toni Mazuelos, Laia Mestre, Bárbara Ortiz, Hugo Royo, Edu Rull i Eric Villagrassa (8’)
-‘BITTERSWEET MEMORIES’, d’Adrià Guxens (6’)

El Festival REC 2017 ha encarregat la direcció de l’acte i tria dels participants a la secció Autors de Tarragona a antics membres del Jurat Jove del festival, que han estat els encarregats de fer la selecció de les obres que s’han pogut veure enguany i d’iniciar la nova secció EngegaR / 48 hores, que enguany s’ha dut a terme aquest dilluns, a partir de les 22 hores, a La Cantonada.

La Cantonada acull la nova secció engegaR / 48 HORES

Seguint amb l’objectiu de donar veu als nous talents, aquest any el festival REC ha iniciat una nova iniciativa, el concurs engegaR / 48 HORES, que s’ha dut a terme a La Cantonada aquest dilluns, 4 de desembre, a partir de les 22 hores.

Aquesta iniciativa vol donar visibilitat als realitzadors i realitzadores majors de 18 anys de la provincia de Tarragona que han participat en la trobada, amb una peça audiovisual gravada i editada en un termini màxim de 48 hores.

Enguany, el guanyador de l’edició d’enguany de engegaR / 48 HORES ha estat ‘PETITA’, de Mario Tomàs, Gerard Torres i Sergi Miró. Sota la premissa “que sigui urticari”, han realitzat un curtmetratge de ficció ple de punts de gir, dobles sentits i molt d’humor que ha servit perquè el jurat, format per directors de la secció Autors de Tarragona, l’hagin pronunciat guanyador. Durant la sessió d’aquest dilluns, s’han projectat un total de 5 propostes.

El REC 2017 acull ‘ESTIU 1993’ i la seva directora, Carla Simón, en la primera Sessió Vermut al Teatret del Serrallo

-El festival manifesta el seu caràcter ciutadà amb aquestes sessions que, pròximament, inclouran la presència del director Carles Marqués-Marcet, que presentarà les sessions de la pel·lícula ‘ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA’ , el pròxim 6 de desembre

El Teatret del Serrallo ha estrenat, aquest diumenge, la primera de les Sessions Vermut del Festival REC 2017. Pocs dies abans de l’estrena oficial del festival, prevista pel pròxim dimarts 5 de desembre, el Teatret del Serrallo ja ha acollit la primera de les trobades del públic amb aquest nou espai, que permet combinar algunes de les propostes cinematogràfiques d’èxit amb un marc incomparable com és el del barri de pescadors de Tarragona.

En aquesta primera sessió, els assistents han pogut gaudir del llargmetratge, ‘ESTIU 1993’, una pel·lícula dirigida per Carla Simón que ja estat seleccionada per a la 90a edició dels Premis Oscar per representar l’estat espanyol en la categoria de Millor pel·lícula de parla no anglesa.

A més a més, el film ha estat guardonat premi com a millor òpera prima a la 67a edició del Festival de Berlín i el gran premi de la secció Generation Kplus del mateix certamen, Biznaga de Oro del Festival de Màlaga, millor pel·lícula Cannes Écrans Juniors, millor direcció del Festival de Cinema de Buenos Aires i el guardó al millor llargmetratge i nova crítica en el 10è Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT).

“És una gran sort poder presentar aquest film al Festival REC i tenir l’ocasió de poder interactuar directament amb el públic”, sosté la directora Carla Simón, que aquest migdia ha estat a Tarragona per a presentar el seu film i ha contestat a les preguntes d’un públic que s’ha interessat pel conjunt del llargmetratge i, en especial per la tasca de direcció dels actors infantils que suporten el pes de gran part de l’argument.

Les pròximes sessions de les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo inclouran les pel·lícules ‘ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA’ (dimecres 6 de desembre) de Carles Marqués-Marcet (’10.000 KM’) -que visitarà el festival i respondrà a les preguntes dels assistents- ‘RARA’ (divendres 8 de desembre), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER) (dissabte 9 de desembre) i ‘CHAVELA’ (diumenge 10 de desembre). Totes les sessions començaran a les 12 del migdia.

© Jaime Rojas

El Primer Test del Festival REC 2017 acull enguany quatre pel·lícules en postproducció abans de la seva estrena definitiva

I si tinguéssiu l’opció de veure, a primera fila i reprimint l’alenada d’aire, el primer passi privat de la gran història, encara per descobrir, de la qual tothom parlarà en el futur? Aquesta és l’oportunitat que tenen els agents internacionals que visionen les peces de la secció Primer Test del Festival REC 2017, una ocasió especial en la qual el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per aquells projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes.

En aquesta tercera edició de Primer Test -que es durà a terme dies 6 i 7 de desembre a Casa Joan Miret- els nous llargmetratges entren en contacte amb els experts internacionals de diferents àmbits per donar una alenada d’aire a aquestes produccions a punt de néixer i facilitar la seva entrada en el mercat.

Una mirada d’ampli espectre a les noves veus

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat d’assistir al festival gràcies al suport d’Acción Cultural Española a través del Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants.

Durant els primers tres anys de Primer Test els participants han tingut l’ocasió de gaudir de propostes com “Game Over”, d’Alba Sotorra (première internacional a Karlovy Vary), “Tchindas” de Pablo Garcia i Marc Serena (OutFest Los Angeles), “Júlia Ist” d’Elena Martín (biznaga de plata a Màlaga) o, en la modalitat One To One, peces com “Muerte en La Alcarria” (Visions du Reel) o Estiu 1993 (millor òpera prima a la Berlinale i candidata espanyola als Oscar 2018).

Enguany, la cita compta amb col·laboracions com la del Festival L’Alternativa, d’Eclair, que oferirà l’elaboració d’un DCP a un dels projectes participants i l’etalonatge d’una altra de les peces, així com de Catalan Films, que atorgarà el Premi Cinemart Rotterdam, consistent en una acreditació per assistir a aquest prestigiós mercat.

Les participants d’enguany

Aquest 2017, són quatre les pel·lícules disposades a iniciar la seva trajectòria al Festival REC. Us presentem les quatre produccions que prendran part en l’edició d’enguany:

“Occidente”
Direcció: Jorge Acebo Canedo
Producció: El Dedo en el Ojo

H és un director de cinema a l’exili que torna a la ciutat la qual va fugir en el passat i es retroba amb la dona que va deixar enrere i, junts, inicien una fugida endavant sense possibilitat de retorn.

“Trinta Lumes”
Direcció: Diana Toucedo

Alba té dotze anys i desitja descobrir mons desconeguts. Juntament amb el seu millor amic Samuel inicien un viatge que parteix de la innocència per descobrir la lluita entre la vida i la mort.

“Figuras”
Direcció: Eugenio Canevari
Pel·lícula seleccionada al Festival l’Alternativa

Stella està malalta d’ELA. Paco, la seva parella, i Valeria, la seva filla, cuiden d’ella cada dia. “Figuras” és el retrat dels últims dies de la vida de Stella.

“Les Perseides”
Direcció: Alberto Dexeus & Ànnia Gabarró
Producció: Boogaloo Films

Els pares de la Mar s’acaben de separar i el pare se l’emporta al poble on va néixer, Escatrón, un viatge que servirà per acostar-los i perquè Mar descobreixi els límit que uneix infantesa i joventut.

Suport d’experts internacionals

L’acte comptarà amb un planter d’experts que s’encarregaran de la tasca de poder veure els llargmetratges i assessorar als autors. D’aquesta manera, l’edició d’enguany suma un nou comitè de convidats d’alt valor professional, format per agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, com ara els representants de les companyies The Open Reel, Film Republic o Film Boutique, que ajudaran als participants i els assessoraran, tant en les projeccions com en les sessions One-to-One, que posen en contacte directe als professionals.

El Festival REC 2017 ensancha nuevos horizontes, con un eje más social y ciudadano

El REC aterriza, en una edición más, de nuevo en Tarragona. Después de años de experiencia descubriendo los nuevos talentos del panorama cinematográfico, el festival del cine de la ciudad vuelve a la carga del 4 al 10 de diciembre con un programa lleno de novedades y de largometrajes arriesgados, incisivos, en definitiva, óperas primas que tratan el mundo en el que viven sus creadores con creatividad, crudeza, curiosidad y mucha fuerza visual. El festival se consolida como espacio de presentación y descubrimiento de novedades fílmicas, de altavoz para los nuevos creadores y presentación en exclusiva para el público tarraconense de títulos que serán noticia.

Durante este 2017, la propuesta cultural se agrupa bajo el eslogan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibiliza que la propuesta que ofrece el festival está abierta a todos y que el hecho de disfrutar de buenas películas no está determinado por condicionantes económicos o de edad. El festival busca ensanchar su base social con una apuesta por el conjunto de la ciudadanía para hacer del cine un espacio más social y punto de encuentro.

Así, este año se consolidan los espacios profesionales (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Profesional – ‘Les Dones en la Indústria’), que son focos imprescindibles para los nuevos creadores, tras consolidar películas que han tenido un largo recorrido, como ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. Además, en la presente edición se pone un especial énfasis en el papel de las mujeres en el audiovisual, a través de propuestas artísticas y sesiones de trabajo.

En el programa también destacan aquellas sesiones en las que se quiere llegar a nuevos públicos. Por ejemplo, opciones como las Sessions Vermuts o el MiniREC sitúan el festival como una propuesta para toda la familia. Otros puntos fuertes de la minuta cultural de este año –el concurso engegaR de piezas cortas y elaboradas en 48 horas, las sesiones dedicadas a los autores de Tarragona, los conciertos del REClanuí y la inauguración y clausura del festival– conforman una propuesta con un claro valor social y de ciudad, que quiere tratar temas de actualidad de manera profunda a partir de películas potentes. Todo ello, unido a la entrada de los antiguos jurados jóvenes, que este año participan diseñando parte de la programación, conforma un evento más ciudadano y de referencia.

De este modo, la programación de este año conjuga la voluntad de adaptarse y hablar a la realidad económica y social, pero sin perder el espíritu de espacios de descubrimiento de los títulos que serán noticia. La programación que tiene en cuenta diferentes gustos y horarios, y que este año crece en número de escenarios y se lleva a cabo en diferentes espacios de Tarragona, como el l’Auditori CaixaForum, l’Antiga Audiència, l’Espai Turisme, el Teatret del Serrallo o la Sala Zero, entre otros.

El menú cinematográfico de este 2017 permite disfrutar de películas de estreno y de largometrajes que destacan por su calidad, los temas que tratan y la manera de tratarlos. Este año, las propuestas que se podrán ver en los diferentes escenarios del Festival REC provienen de Argentina, España, Brasil, Alemania, Chile, Rusia, Francia, Colombia, Australia, Israel, Polonia y Estados Unidos, y ofrecen la visión única de sus creadores.

Películas a concurso

La propuesta del festival se mantiene fiel a las óperas primas, las primeras películas más valientes y arriesgadas de directores de todo el mundo que, como cada año, encuentran en el Festival REC un primer escaparate donde mostrar sus producciones, lo que certifica este evento como el punto de salida de muchas nuevas voces de panorama cinematográfico actual.

Este año, la propuesta de largometrajes que entran a concurso cuenta con 11 películas, 4 de las cuales son estreno absoluto en el Estado Español. ‘SEVERINA’ (6 diciembre, 22h), que lleva el sabor de Borges, Cortazar y el amor por la literatura en la piel; ‘CLUB EUROPA’ (7 diciembre, 20h), es un espejo que pone el viejo continente ante sus contradicciones; la desconcertante ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 diciembre, 22h) que cuestiona la visión que tienen sobre nosotros nuestros seres queridos y, finalmente, ‘MANIFIESTO’ (8 diciembre, 18.15h), una propuesta en la que el público tarraconense podrá disfrutar, en exclusiva, de la inconmensurable Cate Blanchet interpretando 13 papeles diferentes en una película que cambia en cada secuencia.

El resto de filmes a concurso será la primera vez que se puedan ver en Catalunya. Así, el listado de candidatas a llevarse los premios del festival son ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 diciembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 diciembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 diciembre, 20h ), ‘LOS PERROS’ (7 diciembre, 18h), ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 diciembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 diciembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ (8 diciembre, 22h / 9 diciembre, 12 h en el Teatret del Serrallo). Estos son los debuts más destacados de la temporada y será la primera vez que se puedan ver en Catalunya.  El conjunto viene acompañado de galardones a los principales festivales, como Cannes, San Sebastian, BAFICI o Karlovy Vary, y representa un amplio abanico de estilos, temáticas y reinterpretaciones de la realidad a partir del punto de vista de los creadores contemporáneos.

Sigue el ciclo WOMEN ON FIRE

Aparte de este conjunto de propuestas, el programa de este año del Festival REC 2017 también se ensancha para ofrecer más nuevas producciones que se incluyen dentro del ciclo WOMEN ON FIRE, que agrupa primeras películas de realizadoras que destacan por su calidad.

Este año, además de las propuestas previas que se han podido ver durante este mes de noviembre en el Auditorio CaixaForum -y las que quedan pendientes aún como ‘CHABELA’ (23 de noviembre) y ‘L’ESTIU DE LA SANGALIÉ’ (30 noviembre) – durante los días de festival también se podrá disfrutar de hasta seis propuestas nuevas, 4 de las cuales participan en concurso.

Entre las que optan a premio y que se proyectarán durante los días del festival en la Antigua Audiencia hay que volver a destacar ‘MATAR A JESÚS’, ‘LOS PERROS’,  ‘CLUB EUROPA’ i ‘‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’, que muestran con fuerza que una película dirigida por una mujer no significa exclusivamente’ temáticas sobre mujeres ‘, y pueden ir más allá tratando multitud de temáticas.

Además, además, fuera de concurso se presentarán dos películas más, ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME’ (5 de diciembre, 20h) y ‘THE LURE’ (8 de diciembre, 24h), que han brillado durante la temporada de festivales y prometen no dejar a nadie indiferente.

Acto inaugural – MY FIRST TIME – Pere Portabella

La inauguración oficial del REC se llevará a cabo el martes 5 de diciembre, a las 22 horas en la Antigua Audiencia, con la proyección de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, un mediometraje experimental del director catalán Pere Portabella, que data año 1967 y que cuenta con un guión elaborado por Joan Brossa. Este año se celebra el 50 aniversario de este mediometraje y el Festival REC le rinde homenaje con su proyección para estrenar la edición de este 2017.

Además, durante los días 5 y 6 de diciembre se proyectarán las películas ‘INFORME GENERAL’ (Auditorio CaixaForum, 18h) y ‘INFORME GENERAL II’ (Antigua Audiencia, 16h), dos propuestas de Portabella que retratan la transición democrática, las primeras movilizaciones ciudadanas y su evolución con el paso de los años, hasta finalizar con el colapso económico de 2008 y las protestas del 15M. Estas dos películas, junto con la proyección de ‘HISTERIA DE ESPAÑA’ (9 de diciembre, 18.15h), una propuesta coordinada por Kikol Grau, acaba configurando un extraño tríptico que puede ayudar a reflexionar sobre las circunstancias políticas y sociales que configuran la actualidad.

Acto de clausura – ‘LUCKY’

La clausura del festival se llevará a cabo el sábado 9 de diciembre, a las 22 horas. La Antigua Audiencia de Tarragona acogerá la entrega de galardones a las películas premiadas.

Además, la proyección del film ‘LUCKY’, de John Carry Lynch, una película que se estrena de manera oficial en Catalunya y que cuenta con la participación de Harry Dean Stanton, uno de los actores fetiche de directores como David Lynch.

Presencia de actores y directores invitados

Como en otras ediciones, el Festival REC de este año también supone la oportunidad de conocer de primera mano e intercambiar impresiones con algunos de los actores y directores de los largometrajes que se proyectarán.

En este sentido, la edición de este año cuenta poder acoger a Pere Portabella (director de ‘NO COMPTEU AMB ELS DITS’, INFORME GENERAL ‘y’ INFORME GENERAL II ‘); Gustavo Salmerón (director en ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’); Ilan Klipper (director de ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’); Franziska Hoenisch (directora de ‘CLUB EUROPA’); Xavier Henry Rashid de ‘PEOPLE THAT ARE NOT ME; Laura Mora (directora de’ MATAR A JESÚS ‘); Vladimir Durán (director de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’) y Anaël Snoek (actriz en ’LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS ‘).

El Festival REC 2017 también se vivirá en el Serrallo

Este año, las proyecciones del Festival REC acercan al mar. El Teatret del Serrallo acogerá las Sessions Vermut, citas pensadas para disfrutar junto con una de las tradiciones típicamente tarraconense como es el vermut. La entrada a este evento incluirá la película y el vermut.

La primera de las sesiones de presentación del ciclo se llevará a cabo el próximo domingo, 3 de diciembre, cuando los espectadores podrán disfrutar del largometraje ‘ESTIU 1993’, junto con su directora, Carla Simón, que se desplazará a Tarragona para conversar sobre la película junto con los espectadores.

Las próximas sesiones al Teatret del Serrallo incluirán las películas ‘ANCHOR & HOPE / TERRA FERMA’ (miércoles 6 de diciembre) de Carlos Marqués-Marcet (’10 .000 KM ‘),’ RARA ‘(viernes 8 de diciembre), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER’ (sábado 9 de diciembre) y ‘CHAVELA’ (domingo 10 de diciembre). Todas las sesiones comenzarán a las 12 del mediodía.

Este año el ciclo de actividades encaradas al público familiar toma el nombre de MiniREC

Proyección de filmes escogidos expresamente para hacer las delicias para toda la familia. Esta es la propuesta que plantea el ciclo de actividades MiniREC, que certifica la estrecha colaboración del Festival REC con el Minipop. Este año, el MiniREC ha seleccionado películas que cuentan con una propone artística y de calidad que cautivarán a todos.

En esta línea, los largometrajes que se ofrecerán en las instalaciones de la Antigua Audiencia dentro de MiniREC serán diversos. El público podrá disfrutar de la última propuesta de Michel Gondry, ‘MICROBE ET GASOIL’ (miércoles 5 de diciembre a las 12 horas); la película  ‘ESTIU 1993’, de Carla Simón (miércoles 6 de diciembre a las 16 horas);  ‘LA VIDA LLIURE’, de Marc Recha (jueves 7 de diciembre a las 12 horas).

Finalmente, de cara al domingo 10 de diciembre a las 16 horas, el MiniREC proyectará el largometraje  ‘EL MALVADO ZORRO FEROZ’, de Benjamin Renner y Patrick Imbert, que ha sido preseleccionada a los Oscar como Mejor Película de Animación y ganadora de la edición presente de los Cèsar en la misma categoría.

Por último, destacar que el MiniREC de este año también incluye varios talleres que se llevarán a cabo durante las proyecciones de películas destinadas a público adulto, por lo que los más pequeños tendrán una alternativa de ocio en torno a la cultura al mismo tiempo que los grandes disfrutan de las propuestas del festival. Este acto se lleva a cabo con la colaboración de Tecletes.

Patrocinadores y colaboradores

El Festival REC 2017 se lleva a cabo gracias a las aportaciones de los patrocinadores que han ayudado a hacer posible el Festival REC 2017, como el Ayuntamiento de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española, Palau Firal i de Congressos de Tarragona,Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, así como el proyecto europeo WRAP!

Además, también cuenta con la colaboración del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero y la’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

Subscriu-te al newsletter

Segueix-nos al Facebook