My First Time

El Festival REC, dedicat a descobrir directors i amb un públic eminentment jove, arriba al moment d’anar més enllà, potenciant la nostra possibilitat de creació de nous públics per fer la vista enrere i conèixer els orígens de la nostra cinematografia. És moment de MY FIRST TIME.

El Meu Primer Cop és una secció que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Així, el programa es composa dels inicis i l’actualitat del creador, és a dir: la seva primera pel·lícula, amb una trobada amb el públic per a completar aquest coneixement del costat menys conegut del nostre creador. Una masterclass, oberta a tots els estudiants que es matriculin, serà la guinda que tanqui aquest programa.

Aquest any, MY FIRST TIME està dedicat al cineasta Pere Portabella.

No compteu amb els dits

Director Pere Portabella
País Espanya // Year 1967 // Duration 28'

Pere Portabella s’estrenava en la direcció cinematogràfica amb el migmetratge No compteu amb els dits, una producció experimental que dinamita les fórmules narratives i convencionals dels cinemes comercials i populars a partir d’un guió del poeta Joan Brossa. Portabella realitza aquesta pel·lícula després que el règim franquista li censurés Viridiana, del director Luis Buñuel, film que ell mateix havia produït. No compteu amb els dits parodia els llenguatges de la publicitat per proposar suggerents jocs associatius i una radical modernitat en la posada en escena. Situacions insòlites, pulsions reprimides, textures magnètiques, gestos i inquietants recorren aquesta producció filmada amb el mestratge de Luis Cuadrado, un dels directors de fotografia fonamentals del nou cinema espanyol, l’escola de Barcelona i l’underground nacional (director de fotografia de La cazaJuguetes rotosUn, dos, tres… al escondite inglésLejos de los árbolesAna y los lobosLa prima Angélica o La regenta, entre altres). Amb música de Josep Maria Mestres Quadreny i Carles Santos (qui seria un dels futurs compositors de Portabella) al piano, a més de la veu de la mezzosoprano Anna Ricci, aquesta cinta poètica s’esdevé en una plaent i agosarada aposta audiovisual que interpel·la amb acidesa l’espectador.

  • Tuesday 5 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA

Informe General I

Documental // Director Pere Portabella
País Espanya // Idioma Castellà - Català - Euskera // Year 1976 // Format 1.33:1 - color // Duration 154'

Informe General és un documental ambiciós sobre la societat espanyola realitzat els dies posteriors a la mort del dictador Francisco Franco i una pel·lícula que, a dia d’avui, en la crisi del que alguns autors han anomenat la ‘cultura de la Transició’, es presenta com un document necessari per comprendre la història del país. Hibridant diferents estils documentals, imatges d’arxiu i filmacions fetes en la clandestinitat, Informe General ens condueix pels despatxos i apartaments secrets dels partits i sindicats encara il·legals en aquell context, però també pel Valle de los Caídos, el Palacio del Pardo, el Parlament de la Generalitat (aleshores abandonat) o bé les ruines de Belchite. Al llarg d’aquestes viatges, veiem les mobilitzacions de la societat esperançada de mitjans dels 70, i sentim els anhels que alimenta el nou horitzó per a personatges que serien fonamentals –en llum i ombres– per a la història recent d’Espanya, com ara Felipe González, Jordi Pujol, Enrique Tierno Galván o Santiago Carrillo.

  • Tuesday 5 // 18hCAIXA FORUM

Informe General II

Documental // Director Pere Portabella
País España // Year 2015 // Format 1.85:1 - color - DCP // Duration 126'

Con Informe General II, Pere Portabella vuelve a recorrer espacios políticos, sociales, científicos y culturales para recoger las palabras y las mobilizaciones que cuestionan los consensos del país después del colapso económico del 2008, y la crisis de representación institucional, mediática y territorial posteriores. Con este documental monumental, que responde el Informe General del 1976, Portabella señala que volvemos a encontrarnos en días cruciales para repensar, redefnir la sociedad en la que vivimos. El director nos lleva, esta vez, a las protestas del 15M y a escuchar las discusiones del Consejo Nacional de Podemos, una breve reunión entre los tres primeros diputados de la CUP, la Asamblea Nacional Catalana, pero también los retos transnacionales y de crisis globales que reconocen los científicos del CSIC. En Informe General II, además, cobran un papel fonamental agentes del mundo cultural y del pensamiento contemporáneo como Antonio Negri, Marina Garcés o Itziar González. La película se realiza con prodigiosas tomas largas que invitan a escuchar, a mirar, a confrontar los argumentos que se exponen con las propias experiencias de las espectadoras, y a reflexionar más allá de la pantalla.

  • Saturday 9 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA