Jornada Professional: WOMEN ON FIRE. LES DONES EN LA INDÚSTRIA AUDIOVISUAL EUROPEA

REC PRO- TROBADA PROFESSIONAL  

Dia: Divendres 8 de desembre
Horari: de 10 h a  14 h
Lloc: Espai Turisme (C. Major 37, 43003- Tarragona)

WOMEN ON FIRE. LES DONES EN LA INDÚSTRIA AUDIOVISUAL EUROPEA

Les jornades professionals d’enguany volen plantejar diferents qüestions entorn a la presència, representació i visibilitat de les dones en la indústria audiovisual europea. Un tema que no és nou però que, davant la desigualtat persistent, però també l’empenta i el talent de les creadores, demana ser reavaluat. Amb aquest objectiu, un conjunt d’expertes i professionals internacionals i dels nostres entorns productius propers aportaran les seves anàlisis i experiències en diferents taules temàtiques.

Així, el REC consolida el seu compromís amb la creació i comissariat de les dones en l’audiovisual, un compromís que arrenca de voler contrarestar la discriminació provocada pel masclisme arrelat a les nostres institucions i societat i que ja ha tingut reflex en els criteris de programació del festival i al cicle de projeccions “Women on Fire” que, sota el mateix títol que les jornades, ha precedit l’edició d’enguany.


INSCRIPCIONS

Per assistir a les Jornades Professionals només heu d’enviar un mail a info@festivalrec.com confirmant la vostra assistència, indicant:

− Nom complet

− Població

− Professió

− Productora (en cas que sigueu productors o hi treballeu).

PROGRAMA

09.50 h – Arribada participants.

10 h  a 10.15 h – Presentació- Introducció a la jornada:

Francine Raveney, fundadora, ex-directora i cap de recerca d’EWA (European Women’s Audiovisual Network)

10.15 h a 11.15 h

Les dones en la producció audiovisual i la responsabilitat creativa dels projectes. Repte i realitats, més enllà del sostre de vidre

Aquesta taula debatrà entorn la presència de les dones en les posicions creatives de la indústria audiovisual. Els estudis dels darrers anys han palesat la baixa presència de dones en rols com la direcció, la producció executiva o el guionatge de projectes audiovisuals. Malgrat aquestes xifres han anat millorant, encara ens trobem amb què les dones acaben dirigint menys projectes que els homes al llarg de les seves carreres, i que tendeixen a ser més abundants en les produccions de baix pressupost (encara que també minoritàries en aquest sector). Amb tot, hi ha senyals d’optimisme en les xifres i grans talents que prestigien les dones creadores en àmbits tant diversos com el cinema fantàstic, l’experimental, el cinema d’autor o el documental. Aquesta taula abordarà aquestes qüestions i la multicausalitat de la poca presència femenina en la producció, a més de les seves conseqüències.

Participants:

– Marla Jacarilla, artista plàstica i crítica audiovisual, co-editora de Contrapicado

– Carla Sospedra, productora a Miss Wasabi Films (productora d’Isabel Coixet) i directora de vídeos musicals

Modera: Núria Araüna

11.15 h a 11.45 h – Pausa- Cafè

11.45 a 12.45 h

La representació de la feminitat i les dones en l’audiovisual contemporani. Pluralitat i canvi?

El famós test de Bechdel, que estableix una sèrie de criteris senzills per poder determinar si una pel·lícula és capaç d’anar més enllà de la mirada masculina i donar entitat als personatges femenins, encara confirma que la majoria de produccions contemporànies tenen mancances en matèria d’igualtat. Moltes són les actrius que es queixen que els seus papers són més plans o menys parladors que els masculins, que els costa veure representades dones grans, o que senten encaixonar-se en productes que només els ressalten cossos estrictament subjectes als ideals de bellesa cosmètics contemporanis. D’altres, protesten que el feminisme hagi demanat que els personatges femenins hagin de ser forts o tenir atributs positius, cosa que no necessàriament porta a la pluralitat. La consolidació de produccions per a dones de prestigi, l’afluència del postfeminisme i el feminisme pop, i el treball de les dones a la indústria… han canviat aquesta situació? Al REC hi tenim propostes que han mirat de transgredir les representacions de gènere, i en aquesta taula observem com una directora i una actriu afronten la representació de les dones en el seu treball.

Participants:

– Anael Snoëk, actriu  de “Les Garçons Sauvages” (es podrà veure al REC 2017)

– Franziska Hoenisch, directora de “Club Europa” (es podrà veure al REC 2017)

Modera: Xavi G. Puerto

12.45 – 13.45 h

La crítica i la programació com a activitats vehiculadores de la visibilitat i la legitimació dels treballs i veus de les dones en l’audiovisual. Qüestions pendents

De la mateixa manera que les dones tendeixen a encarregar-se de projectes de menys pressupost, també és cert que en les programacions dels esdeveniments culturals encara hi ha una menor presència de les obres de les dones, així com de les seves veus en taules rodones o a les representacions mediàtiques, excepte només si es tracta d’esdeveniments o seccions dedicades de manera explícita a la desigualtat de gènere. El cert és que la programació i la crítica especialitzada són sectors encara majoritàriament ocupats per homes, que també en solen copar les posicions directives. Tenint en compte la crucialitat dels festivals i mitjans especialitzats en la visibilitat i el prestigi de les obres audiovisuals, quines conseqüències té aquesta estructura per al cinema de les dones? Amb quines mesures es pot aconseguir la igualtat? Quina responsabilitat tenen els homes amb la igualtat i amb la visibilització del treball de les dones i d’altres col·lectius minoritzats?

Participants:

– Valeska Neu, sales agent i distribuïdora a través de la companyia Films Boutique

– Mira Staleva, programadora i vice-directora Sofia IFF, a més de cap del mercat de co-producció del mateix festival

Modera: Pamela Pianezza

13.45 h – Conclusions

14 h – Tancament de la jornada