Women on fire

Women on fire

Un any més el REC presenta el seu focus especial al CaixaForum. En aquesta selecció, el Festival REC presenta quatre llargmetratges. Òperes primes. Realitzades amb intel·ligència i habilitat. I signades per fantàstiques directores, que resulta que són dones. Si visquéssim en un món equilibrat, aquesta darrera informació ni tan sols no seria rellevant, perquè ningú no es plantejaria que el talent pogués tenir sexe i gènere. Aquest món arribarà, un dia. Però per ara, menys del 20% de les pel·lícules estrenades a Europa els darrers 4 anys són dirigides per dones, segons un estudi recent de Les Arcs Film Festival. Per ara, les revistes cinematogràfiques de prestigi continuen publicant les llistes de ‘les millors pel·lícules de tots els temps’ incloent entre 0 i 5 films dirigits per dones. Per ara, sembla que hauríem d’estar contentes que una o dues directores aconsegueixin arribar a la Competició Oficial de Cannes. Per ara, les produccions de les dones són descrites amb condescendència com a ‘boniques’ o ‘sensibles’, i els caràcters complexos que encarnen com a ‘histèrics’. 

Ens podríem asseure i esperar el lent canvi natural, que arribarà. O treballar activament per restablir els equilibris, oferint les plataformes a l’abast a les directores que creiem que contribuiran a canviar el món del cinema. Des del REC, fa temps que les directores són una aposta ferma de la nostra programació, i ara fa cinc anys oferíem també un cicle especial titulat GIRLS ON FIRE. Un festival dedicat al talent emergent no pot permetre’s obviar els magnífics treballs de tantes dones al cinema. Ara, esperem haver estat capaces de madurar la proposta i, amb WOMEN ON FIRE, estar a l’alçada del que les directores ofereixen al panorama cinematogràfic. 

>CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET DE NOVEMBRE<

People That Are Not Me

Director Anashim Shehem Lo Ani
País Israel // Idioma VO Hebreu Sub Castellà // Year 2017 // Duration 80'
Cast Hadas Ben Aroya, Yonatan Bar-Or, Meir Toledano

La Joy intenta superar la ruptura amb la seva parella intentant noves relacions i trobades furtives, jugant a mantenir l’equilibri entre el rebuig a la implicació sentimental i la necessitat de sentir-se implicada a algú, mentre navega per les vibrants nits de Tel-Aviv.

Hadas Ben Aroya, que dirigeix, produeix i protagonitza el seu primer film, ha construït un potent retrat generacional, que és a la vegada un drama naturalista, una àcida comèdia i una reflexió sobre la desaparició de l’erotisme a l’era de Tinder. La “Lena Dunham de Tel-Aviv” mostra en primera persona la frustrant, irreverent i hiperbòlica d’una milennial, regalant-nos algunes de les seqüències més potents del cinema contemporani.

Tot un fenomen a Israel, i un dels hits de la temporada de festivals des de la seva estrena a Locarno, poques pel·lícules plasmen amb tanta força la manera d’encarar l’amor de la generació actual. Tremendament carismàtica, fràgil i d’una honestedat brutal, una pel·lícula imprescindible per al nostre programa Women on Fire.

Millor pel·lícula a Mar de Plata

  • dimarts 5 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

Matar a Jesús

Director Laura Mora
País Colombia, Argentina // Idioma VO Castellà Sub Anglès // Year 2017 // Duration 95'
Cast Natasha Jaramillo, Giovanni Rodríguez, Camilo Escobar

Paula és una jove estudiant que presencia l’assassinat del seu pare, un popular professor de ciències polítiques d’una universitat pública de Medellín. Així, de cop, totes les seves vides fan un gir. Però Paula va aconseguir veure en la distància el rostre de l’assassí i es donen pressa en denunciar-lo. Devastada pel dolor, la seva família haurà, a més, d’afrontar la indolència oficial. Les autoritats amb prou feines s’involucraran en un cas que aviat serà arxivat. De manera accidental, un dia Paula es creuarà amb Jesús, l’assassí del seu pare, i el seu fràgil dia a dia trontollarà. Què succeeix quan la venjança apareix com una opció real i palpable?

La directora Laura Mora va estudiar direcció a Austràlia, on també va iniciar la seva carrera, cosa que li va permetre mantenir la distància necessària sobre els conflictes en el seu país natal. I a la seva tornada a Medellín, ha realitzat diverses obres (com la codirecció en la sèrie Escobar, el patrón del mal, 2012), que culmina en aquest el seu primer llarg. Un intens ‘tour de force’ emocional, que mostra les complexitats d’un país en (re)construcció, i amb gran mestratge en la empatia, ens situa davant un mirall de les nostres pròpies contradiccions. Dos extrems que es troben, es creuen, ens posen contra la paret en un emotiu i potent relat que ens porta més enllà del que veiem en pantalla. Una de les pel·lícules del festival.

Premi a la Juventut i del Jurat Signis a San Sebastià.

Estrena a Catalunya

*con la presencia de la directora

  • dimecres 6 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

Los perros

Director Marcela Said
País Xile, França // Idioma VO Castellà Sub Anglès // Year 2017 // Duration 94'
Cast Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Sieveking

La Mariana, de 42 anys d’edat i pertanyent a la classe social alta xilena, ocupa els seus dies dirigint una galeria d’art i aprenent a muntar a cavall. El seu instructor d’equitació, Juan, és un exoficial de cavalleria conegut com El Coronel que està sent investigat per abusos de drets humans comesos durant la dictadura xilena. A poc a poc, la Mariana anirà descobrint que aquesta investigació forma part d’un complex entramat que va més enllà del que ella s’imagina.

Marcela Said, amb formació a Xile i La Sorbona de París, ha estudiat diversos aspectes de la història del seu país amb els seus curtmetratges i documentals, guanyant diversos premis. Després del seu primer llargmetratge de ficció, El verano de los peces voladores (Quinzaine des Reálisateurs, Cannes 2013), inèdit a Espanya, a Los Perros, el seu segon llarg, insisteix en les profundes ferides que va deixar la dictadura de Pinochet a la societat xilena i que s’arrosseguen fins al dia d’avui. Amb la mà ferma en la direcció, uns actors en estat de gràcia i una sèrie de cuidades al·legories visuals, Marcela Said constueix un univers que et va atraient i atrapant de la mateixa manera que la Mariana es veu embolicada en una trama desconeguda per a ella.

Estrenada a la Semaine de la Critique, Cannes.

Millor Pel·lícula Horizontes Latinos San Sebastián

Estrena a Catalunya

  • dijous 7 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA

Club Europa

Director Franziska M. Hoenisch
País Alemanya // Idioma VO Alemany/Francès/Anglès Sub Castellà // Year 2017 // Duration 82'
Cast Sylvaine Faligant, Richard Fouofié Djimeli, Maryam Zaree

Martha, de França, Yasmin, d’Alemanya i Jamie, dels Estats Units, són companys de pis al popular i multicultural barri de Kreuzberg, a Berlin.

Han crescut amb els valors de la igualtat i la solidaritat, i duen una vida cooperativa al pis mentre es construeixen un futur en l’esfera de la gestió cultural. Amb ells, també hi passarà a viure Sam, que ve del Camerún. Les motivacions que a ell l’han portat fins a Berlin no són la lluentor del món del disseny ni l’art, sinó la seva condició de refugiat. Amb tot, Europa aviat li complicarà les possibilitats de continuar formant part del grup de companys de pis internacional.

Una pel·lícula depurada, senzilla i valenta que carrega contra l’individualisme i la hipocresia de la Unió Europea en relació als seus presumptes valors fundacionals. Club Europa s’esdevé en un qüestionament aspre dels privilegis de Schengen a partir de les experiències d’un grup de joves, producte de les polítiques Erasmus, els vols low-cost i l’Interrail.

  • dimarts 7 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

RARA

Director Pepa San Martín
País Chile, Argentina // Idioma VOSE // Year 2017 // Duration 88'
Cast Julia Lübbert, Emilia Ossandón, Mariana Loyola

Rara ens acompanya a través dels dies en què Sara es fa gran i conscient de la intolerància del seu entorn. Veiem la protagonista, adolescent, en la seva vida quotidiana, amb la seva mare (la Paula), la parella d’aquesta (la Lia) i la seva germanastra (la Catalina). La pel·lícula ens mostra amb subtilesa la pressió que pateix una família feliç que no viu subjecta a la norma. Sense artificis ni moralisme, Rara aconsegueix una aproximació realment emotiva a supervivents de l’homofòbia.

 

  • divendres 8 // 12hANTIGA AUDIÈNCIA

Le Semeur (La mujer que sabia leer)

Director Marine Francen
País França // Idioma VO Francès Sub Castellà // Year 2017 // Duration 98'
Cast Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir

La Violette està en edat de casar-se quan, l’any 1852, el seu poble és brutalment privat de tots els homes després de la repressió dels republicans, sota les ordres de Lluís Napoleó Bonaparte. Les dones passen mesos en aïllament total. Desesperades per veure els seus homes de nou, fan un jurament: si un home ve, serà per a totes.

Després de cursar estudis de literatura i història, Marine Francen va treballar com a ajudant de direcció per a autors com Olivier Assayas o Michael Haneke. La qual cosa l’ha ajudat, després de quatre curtmetratges, a modular el seu cinema amb mà ferma i sensibilitat alhora, en un debut que atrapa amb la seva sinceritat i subtilesa.

Des de les ‘cites visuals’ a Jean François Millet fins a l’actuació continguda de les actrius, Le Semeur és una exquisida recreació històrica que, amb la seva fina ironia, farà que se’t dibuixi un somriure a la cara en més d’una ocasió. Sens dubte, un dels debuts de la temporada.

Guanyadora del Premi Nuev@s Realizador@s al Festival de San Sebastián

  • divendres 8 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA
  • dissabte 9 // 12hTEATRET DEL SERRALLO

The Lure

Director Agnieszka Smoczynska
País Polònia // Idioma VO Polac Sub Castellà // Year 2015 // Duration 92'
Cast Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis

 

Una nit, una família de músics troba dues germanes perdudes, Silver i Golden. Per integrar-se al seu entorn són ‘adoptades’ per un cabaret, on la seva presència de seguida interessarà als clients. Mentre la Silver s’enamora d’un baixista, la Golden té altres formes de culminar els seus ‘desitjos’. A poc a poc, s’anirà veient que les dues germanes tenen objectius ben diferents.

Imaginatiu i sorprenent, aquest musical de terror procedent de Polònia és una de les troballes de gènere dels últims anys. Amb la seva ambientació en els vuitanta, l’aroma a glamour soviet i els seus números musicals, aconsegueix barrejar l’humor, l’absurd i la sang en un còctel d’un gust bastant especial.

Amb aquesta història irreverent, Agnieszka Smoczynska construeix una faula cinematogràfica atemporal, tot un “instant cult classic”, ideal per a una sessió golfa.

Special Jury Award Sundance
Young Jury Award Sofia IFF
Millor Pel·lícula en Neuchatel IFF // Fantasia // Fantasporto

 

 

  • divendres 8 // 24hANTIGA AUDIÈNCIA

Chavela

Documental // Director Catherine Gund i Daresha Kyi
País USA // Idioma VOSE // Year 2016 // Duration 90'
Cast Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch

La carismàtica figura de Chavela Vargas i les seves apassionades composicions són el centre d’aquest documental imperdible per als amants de la cantant i de les bones històries. El material inèdit d’una entrevista estructura aquest viatge líric per la vida i l’obra de la memorable cantant mexicana, i s’acompanya amb el relat de persones que la van conèixer. Catherine Gund i Daresha Kyi dibuixen la contradictòria i valenta imatge de Chavela, i el llegat que ha deixat en artistes tan diversos com Liliana Felipe, “la Martirio”, Miguel Bosé o Pedro Almodóvar. 

 

  • diumenge 10 // 12hANTIGA AUDIÈNCIA

Júlia ist

Director Elena Martín
País Espanya // Idioma VOSE // Year 2017 // Duration 90'
Cast Elena Martín, Oriol Puig, Laura Weissmahr

Dimarts 7 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Elena Martín, protagonista de Les amigues de l’Àgata, passa a la direcció en un nou film generacional que també dirigeix i co-guionitza. El film capgira les visions alegres i despreocupades de les estades estudiantils Erasmus, presentant-nos l’agrest experiència de la protagonista a un Berlin hivernal. El film emergeix d’un projecte de final de carrera i mostra amb agudesa i recursos austers com la Júlia s’enfronta al peatge de la independència per primera vegada.

L’estiu de Sangailé

Director Alanté Kavaité
País Lituània // Idioma VOSE // Year 2016 // Duration 88'
Cast Julija Steponaityte, Aiste Dirziute, Nele Savicenko

La Sangailé viu fascinada per les avionetes d’acrobàcies i, malgrat tot, és incapaç d’enlairar-se. Les seves pors es guareixen quan coneix Austé, una hostessa de vols que no s’espanta de res. En aquesta història d’amor, la sofisticada composició dels plans sublima les sensibilitats contraposades de les dues protagonistes. La directora Alanté Kavaïté va fer-se amb el premi a la millor direcció a Sundance gràcies al lluminós treball que posa en marxa en aquest film.